Kertépítés magas fokon

A XXI. század emberének világában egyre nagyobb szükség van, egy olyan helyre ahol el tud rejtőzni a felgyorsult, globalizált környezettől. Erre legmegfelelőbb hely a kert.
A tájépítészek, és a profi kertépítők fő hitvallása az ember-táj természet harmonikus kapcsolatának megteremtése.
Itt a kert az ember egyéniségét, kialakult szokásait, a világhoz való viszonyát tükrözi. Ezért nyugodtan szívvel állíthatjuk, hogy egy nagy szakértelemmel és odafigyeléssel kialakított kert a család részére egy pótolhatatlan érték.

1. kerttervezés:
Kerttervezést megelőzendő fel kell mérni a terület lehetőségekeit, a megrendelő igényeket.
Hogy a kertet ki illetve kik fogják használni, a család mely tagjai (gyerekek, idősek, szülők) mire szeretnék használni, és a nap melyik szakában.
Általában az esti órák és a hétvégi napok, amikor aktívvá válik a kert.
Miután kialakul bennünk egy kép, az általunk elképzelt kertről, össze kell vetni a terület adottságaival (tájolás, terepviszonyok)
Terepszemlénél elvégezzük a geodéziai felmérést, ahol feljegyezzük a terepszinteket, már meglévő ingatlanokat, útburkolati elemeket, kiegészítő elemeket, meglevő fákat. Ezután meghatározzuk a funkciót és a formai rendet. Ebből kiindulva lehet eldönteni a kert stílusát, formáját, tagoltságát. Meghatározzuk a zöldfelület és burkolat területek arányát, növények formáját, színét, funkcióját.Így az elképzelésünk, és geodézia felmérés által megkapott tudás harmonikus kompromisszuma alakítja ki kertünk főbb vonalait.
A megépített, kerteknek általában 2-4 év kell, hogy az általunk elképzelt megtervezett látványt mutassák. Ezt a megvalósulási terv mutatja meg.


12. kertépítés

A tervezési munkálatok után a következő lépés a kertépítés. A kezdeti tereprendezés általában kaotikus állapotokat mutat. Ilyenkor a megrendelő nehezen tudja elképzelni hogy ebből a feldúlt környezetből hogy lesz itt megálmodott kert.
Ahogy lépésről lépésre halad az építés fázisa, úgy lesz egyre látványosabb a kert. Kialakulnak a burkolatok a főbb épületek, növényágyások, világítások.
Majd átadásra összeáll a sok részegység, egy egésszé, ami nem más mint a terven megálmodott kert.

2

2.1. tereprendezés
Tereprendezés elsődleges célja a terület előkészítés. Fa és cserjeirtás, gyepnyesés, gyomirtás, bontás. Felszínalakítás, a meglévő terep és lejtésviszonyok megváltoztatása a terv alapján. Itt jelöljük ki a feltöltendő, vagy a kitermelendő részeket. Szilárd elemek, burkolatok építése: Közmű vezetékek lefektetése. Utak, burkolatok, szegélyek, lépcsők, támfalak, rézsűk. Tavak, patakok, fürdőtavak kijelölése, meder kitermelése.

3

2.2. támfalépítés
A 12%-nál meredekebb lejtésű területeken támfal építése szükséges.
Így a kialakított területeken további hasznos részek- gyepes illetve növénybeültetés, vagy kerti létesítmények jelenhetnek meg.

4

2.3. Utak, burkolat
Az utak rendeltetése, hogy az időjárási körülményektől függetlenül gyors, biztonságos, kényelmes és akadálymentes közlekedési lehetőséget biztosítanak mindenki számára. Gazdasági érdek, hogy az utak, burkolatok ezeket, feltételeket hosszú időn keresztül biztosítani tudják. Ehhez gondos tervezésre és szakszerű kivitelezésre van szükség. A burkolatok anyaga nagy részben beton, terméskő, fa, vagy szórt felület, ami lehet gyöngykavics tört murva, fenyőkéreg.

5

2.4. víz architektúrák
A víz a szabadterek egyik leghatásosabb, leglátványosabb díszítőeleme. A víz látványa, mozgása illetve az ezt kísérő hanghatás megnyugtatóan hat az emberre. A mozgó és állóvizek elsődleges funkciója általában a díszítés. Az állóvizek esetében a nyugodt vízfelület csillogásának, a tükröződésének, a vízfelületen végigfutó hullámzás szépségére gondolunk. A mozgó vizek esetében eleven, életteli csillogás, a vízsugár lendületes vonala, vagy a víztömegek domináns mozgása és az ehhez járuló hanghatás vonja magára a figyelmet. Fontos hogy a vízarchitektúrák hatásfokozódjon, jól látható legyen, különböző nézőpontokból, más-és más látvány táruljon fel. Építhetünk vízeséseket melyek víznyelőkbe vagy tóba érkeznek, illetve patakokat melyek a terepszinteket követve, kanyarogva érkezhetnek a kerti tóba, fürdőtóba.

6

2.5. gyepesítés
A gyepfelületek fontos szerepet töltenek be a kertépítésben. Meghatározzák a kert egészét, kiemelik a meglevő növény együtteseket, rekreációs tevékenységekre adnak lehetőséget.
Gyepfelületek létesítésekor első tennivaló a gyepesítendő területek helyének és méreteinek meghatározása. A telepítést nagyon alapos talaj előkészítésnek kell megelőznie.
Végezhető magvetéssel, ekkor csakis kiváló minőségű magot használunk, mert hosszútávon, csakis így tudunk jó minőségű és sűrű gyepfelületet létrehozni.
Gyepszőnyegezésnél is fontos a megfelelő talaj előkészítés, és a szakszerű fektetés. Vakond elleni védekezésre a vakond háló leterítése adhat megoldást.

7

2.6. sziklakertépítés
A kövek a kert hangulatos és érdekes képi elemei. Természetes kövek egyedi, szoliter, vagy csoportos elrendezésben, sziklakert formájában használhatók. Lehetőség nyílik szabályos, mértani kőkert létesítésére, ha természetesen vagy mesterségesen kialakított termésköveket használunk fel, szabályos vonalvezetésben. Érdekes formai elemet bevonva látképbe.
Természetes, szabálytalan kőkerteknél arra törekszünk, hogy látványban azt mutassa, mintha mindig is ott lett volna a sziklakert, a természetes sziklaalakulatok, sziklakibúvások képével.
Az impozáns sziklakertépítéshez, nagy szakmai hozzáértés, esztétikai érzék szükséges. Intenzív fenntartással, jól megkomponált növény együttessel az év minden szakában gyönyörködhetünk benne.

8

2.7. növénytelepítés
Kerttervezésnél a kertstílus meghatározása, nagyban befolyásolja a felhasználható növényeket, Milyen habitus, forma, szín, forma, virág, illat, és levélformával rendelkezzen.
A jó tervezésnél, minden növénynek megvan a maga szerepe, miként egészítik ki egymást, habitusban hogyan igazodnak egymáshoz, hogyan emelik ki a ház egyes részeit.

9

2.8. kertvilágítás
Az éjszakai élet megelevenítéséhez elengedhetetlen a kerti világítás. Ez lehet funkcionális- közlekedés, és aktívan használt területek megvilágítása-, és hangulati, látványelemi, ahol a növények, sziklák építmények más aspektusban való bemutatására szolgál.

10

3. kertfenntartás
A kertépítés után jön el a kert életének leghosszabb fázisa a kertfenntartás.
Ahhoz hogy a megtervezett álomkertünk a jövőben, 3-4 év múlva kiteljesedve pompázhasson, szakértő gondos kezek ápolásara van szükség. Mivel a kert egy élő organikus szervezett.
Ez esetben legjobb, ha nem a tulajdonos végzi ezeket a műveleteket mivel hozzá nem értő növényvédelemmel, és metszéssel, öntözéssel évekre visszavetheti a növények fejlődését.

3.1. gyepszellőztetés
Fűnyírás során a felgyülemlő növényi részek filcréteget alkotnak.
Vastagodásával elzárja a víz útját, savasítja a talajt, csökkenti levegő útját, elnyomja a frissen serkenő füveket, és növeli a mohosodás esélyét. A gyepszellőztetés elsődleges célja ennek eltávolítása.
A gyepszellőztető gép kései eltávolítják az elhalt levelekből és nyesedékből kialakuló filcréteget, szétvágják a csomókat, kiegyenlítik a kisebb talajegyenetlenségeket. A talaj felszínét a víz és levegő által átjárhatóvá teszik, elősegítve a fű gyökérképződését és sarjképződését. A művelet gyéríti a gyomokat és a mohákat.
A gyep impozáns megjelenéséhez a szélek rendszeres vágása is szükséges. A gyepszegélyre rálógó fűszálak vagy ránőtt fűcsomók eltávolítása speciális géppel gyorsan és kényelmesen elvégezhető.

11

 

3.2. fűnyírás
A pazar gyepfelület kialakításához, fontos a rendszeres fűnyírás, ez lehet 7 illetve 10 naponként.
A vágási magasságnak igazodnia kell az évszakhoz, az időjáráshoz, és a fű fajtájához is. A kés élessége és vágási sebessége fontos a szép megjelenés és a fű egészsége szempontjából is. A tépett szálak csúnyák, és nagyobb felületet adnak a kórokozók behatolásának is.

12

3.3. műtrágyázás
A gyepfelületeknél a rendszeres fűnyírással és az intenzív öntözéssel jelentős tápanyagot vonunk ki a talajból és növényből, egyaránt.
A dísznövényeknél az egészséges fejlődéshez és a díszes levél és virág megjelenéshez is fontos a tápanyag utánpótlás.
Cégünk a SCOTT műtrágya család termékeit használja, melyek szabályozottan adják le a komplex tápelemeket.

13

3.4. öntözés
A gyep és dísznövények megfelelő fejlődéséhez, utóbbiak virágzásához, kiegyenlítet csapadékellátás szükséges.
Hazánkban a csapadék mennyisége csak a felét adja az intenzív kertfenntartáshoz-szükségeshez képest, és azt is egyenetlenül.
Így a hiányzó mennyiséget pótolni kell. A precízen tervezett automata öntözőrendszer nem csak a vízpótló öntözésre, hanem a nyári kánikula idején a levegő lehűtésére, kondicionálásra és műtrágyázás után a szemcséknek a levelek tövéhez való lemosatására is használható. A programozást mindig módosítani kell az időjárás függvényében. A túlöntözés komoly növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási problémákat okozhat.

14

3.5. metszés
Növényeinknek életkor és fajtától és tervezői szándék szerinti metszés szükséges. Így lehet ifjító, koronaalakító, fenntartó metszés.
A rendszeres és szakszerű metszéssel a növények egészségesebbek és formásabbak lesznek, rendszeres és bőséges virágzással ajándékoznak meg bennünket.

15

3.6. növényvédelem
A nagy értékű növényanyag egészségének megőrzéséhez fontos az állandó növényvédelem. Ezt a növények fajtája, a terület mikro és makro tulajdonságai, és a talaj tulajdonsága határozza meg.
A gyomok, a kórokozók és kártevők elleni védekezés rendszeres odafigyelést és nagy szakértelmet igényel.

16

4. kerti építmények
Tervezésnél fontos meghatároznunk, hogy kerti építményeink – szaletli, pagoda, pergola, kerti sütő, szobrok, kutak- hol helyezkedjenek el.
A kert kiegészítő elemeként kell viselkedniük, beilleszkedni a tájba, kiemelni a meglévő növények habitusát, illetve a ház jellegét.

17